Lani proizvodnost rada u industriji porasla 6,3 posto

Bez autora
Feb 08 2011

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) za prosinac pokazali su još intenzivnije negativne trendove na tržištu rada. Promatranog se mjeseca ukupan broj zaposlenih u pravnim osobama smanjio za 0,9 posto, dok je u industriji smanjen za 1 posto mjesečno. U industriji je u prosincu tako bilo zaposleno ukupno 237.600 radnika. Kumulativno gledano, na razini cijele 2010. rast broja nezaposlenih osoba u industriji bio je daleko viši. U promatranom je razdoblju broj industrijskih radnika smanjen za 7,2 posto godišnje. Iako je navedena stopa pada vidljivo niža nego tijekom prethodne godine (kada je zaposlenost u industriji smanjena za 10,7 posto), stope pada zaposlenosti u industriji i dalje su relativno visoke, a snagu pada još više pojačava bazni učinak. Najveći utjecaj na pad zaposlenosti u industriji tijekom 2010. imao je prerađivački sektor, koji prevladava u strukturi s 89,8 posto zaposlenih radnika.

Lani proizvodnost rada u industriji porasla 6,3 postoPosljednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) za prosinac pokazali su još intenzivnije negativne trendove na tržištu rada.

Promatranog se mjeseca ukupan broj zaposlenih u pravnim osobama smanjio za 0,9 posto, dok je u industriji smanjen za 1 posto mjesečno, pišu u utorak analitičari RBA u svojim dnevnim analizama. U industriji je u prosincu tako bilo zaposleno ukupno 237.600 radnika. Kumulativno gledano, na razini cijele 2010. rast broja nezaposlenih osoba u industriji bio je daleko viši.

U promatranom je razdoblju broj industrijskih radnika smanjen za 7,2 posto godišnje. Iako je navedena stopa pada vidljivo niža nego tijekom prethodne godine (kada je zaposlenost u industriji smanjena za 10,7 posto), stope pada zaposlenosti u industriji i dalje su relativno visoke, a snagu pada još više pojačava bazni učinak. Najveći utjecaj na pad zaposlenosti u industriji tijekom 2010. imao je prerađivački sektor, koji prevladava u strukturi s 89,8 posto zaposlenih radnika.

U promatranom sektoru broj zaposlenih se smanjio za 7,6 posto godišnje pri čemu najviše stope pada bilježi proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (tijekom 2010. za 25,6 posto godišnje).

Proizvodnost rada u industriji, izračunata kao odnos fizičkog obujma industrijske proizvodnje te indeksa broja zaposlenih u industriji od početka godine do kraja izvještajnog mjeseca, nastavlja bilježiti rast. Tijekom 2010. je tako proizvodnost rada u industriji porasla za 6,3 posto. Razmjerno snažan rast proizvodnosti rada u industriji posljedica je relativno snažnijeg pada zaposlenosti u industriji od pada industrijske proizvodnje. Prema NKD-u, najveći utjecaj na rast proizvodnosti imao je prerađivački sektor, gdje je proizvodnost rada tijekom 2010. porasla šest posto godišnje.

U promatranom sektoru najviše stope rasta zabilježene su kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+76,2 posto godišnje), kategoriji koja ujedno bilježi i najsnažniji pad zaposlenosti. Pored prerađivačke industrije, rast proizvodnosti bilježimo i u sektoru opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom (+8,4 posto godišnje). Jedino je kod rudarstva i vađenja zabilježen pad proizvodnosti rada (-1,4 posto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik